Wybór właściwych sprzętów do lokalu gastronomicznego ma bardzo duże znaczenie. Wśród wielu dostępnych opcji znajdują się także piece konwekcyjno-parowe. Co warto wiedzieć na temat tego typu wyposażenia dla gastronomii?

Czym są piece konwekcyjno-parowe?

Piece konwekcyjno-parowe są urządzeniami służącymi do przygotowywania potraw w korzystnych warunkach pod kątem temperatury oraz wilgotności.

Piece tego typu pozwalają na uzyskanie właściwej temperatury oraz rozprowadzenie gorącego powietrza we wnętrzu za pomocą zjawiska konwekcji, a także wykorzystują parę wodną, która powoduje, że dania nie wysychają. To powoduje, że świetnie sprawdzają się do przygotowywania wielu potraw wymagających optymalnych warunków.

W sprzedaży można znaleźć piece konwekcyjno parowe w dwóch wariantach pod kątem ich zasilania, czyli piece gazowe oraz piece elektryczne. Oba z nich pozwalają na sprawne i dokładne wyznaczenie parametrów pracy urządzenia.

Do czego można wykorzystać piec konwekcyjno-parowy?

Sprzęty jak piece konwekcyjno-parowe mają bardzo szerokie zastosowanie w gastronomii. Za ich pomocą można nie tylko piec różne potrawy, ale także smażyć je, blanszować, gotować na parze, dlatego mogą one sprawdzić się w praktycznie każdym lokalu.

Ważną funkcją pieców tego typu jest także regeneracja potraw, czyli ich odgrzewanie. Podczas zastosowania zwykłego piekarnika potrawy odgrzewane często tracą swój smak, zapach, są zbyt suche. Natomiast wtedy, gdy stosuje się do tego celu piece konwekcyjno-parowe, można uzyskać o wiele lepszy efekt. To zatem doskonały zakup do tych lokali gastronomicznych, w których często regeneruje się przyszykowane wcześniej dania.

Piece konwekcyjno-parowe – gdzie można je kupić?

Obecnie urządzenia jak piece konwekcyjno-parowe znajduj się w asortymencie wielu producentów, dlatego też można kupić je bez trudności w sklepach specjalizujących się w dostarczaniu wyposażenia gastronomicznego. Popularne urządzenia to między innymi piec konwekcyjno-parowy Stalgast, polskiego producenta z wieloletnim doświadczeniem w dostarczaniu wyposażenia dla branży gastronomicznej.

Aby wybrać odpowiedni piec konwekcyjno-parowy, warto uwzględnić szereg czynników, między innymi oczekiwane funkcje pieca, jego pojemność oraz sposób zasilania dostępny w lokalu gastronomicznym. W dobraniu właściwego modelu mogą pomóc także pracownicy sklepu, którzy zasugerują, jaki będzie mógł zapewnić najlepsze rezultaty.

Z aktualnie dostępnymi urządzeniami jak piece konwekcyjno-parowe można zapoznać się bliżej na stronach internetowych ich producentów i natychmiast dobrać odpowiedni typ. Obecnie wiele sklepów umożliwia także zamawianie tego typu wyposażenia za pomocą internetu z dostawą do lokalu.

HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK

https://hybryda-gastro.pl

TEL: 32 418-72-55

E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl

NIP: 6312312497, REGON: 241677598

ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice

Dodaj komentarz