Wiele osób jest przekonanych, że do skutecznej redukcji wagi wystarczy samozaparcie, ograniczenie ilości jedzenia, pozbycie się nałogów. Tak naprawdę proces redukcji masy jest długotrwały, wymaga odpowiedniego przygotowania, jak również konsultacji z różnego rodzaju specjalistami, np. dietetykiem. Jeśli chcemy schudnąć, zadbać o siebie, a jednocześnie nie mieć w późniejszym okresie nawrotu kilogramów, wszystko dokładnie zaplanujmy.
Dbanie o siebie to proces, który przede wszystkim powinien być przemyślany i systematyczny. W miarę naszych możliwości finansowych powinniśmy również korzystać z pomocy różnego rodzaju specjalistów, którzy dokładnie wiedzą, jakie rozwiązania zaproponować, abyśmy mogli bezpiecznie i komfortowo zrzucić zbędne kilogramy oraz cieszyć się nienaganną sylwetką.
W pierwszej kolejności powinniśmy określić, co nam dolega, jakie są nasze największe bolączki oraz największe zalety, a następnie przystąpić do działania. Odchudzanie powinno być pod kontrolą specjalisty, zwłaszcza wtedy, gdy cierpimy na różne problemy, np. jesteśmy cukrzykami czy mamy chorą tarczycę. Dietetyk to osoba, która nie tylko rozpisuje dietę, ale również taka, której zadaniem jest przeprowadzenie z nami rozmowy oraz ustalenie, jak rozwiązać problemy.
Wywiad medyczny
Aby wiedzieć, jak się odchudzać, powinniśmy przedstawić dietetykowi wyniki naszych badań. Jest to ważne, gdy mamy jakąś chorobę przewlekłą, która wymaga od nas odpowiedniego podejścia, przyjmowania leków, rehabilitacji, diety. Rolą dietetyka, np. z kliniki https://fizjo-clinica.pl/ jest zaproponowanie takiego rozwiązania, które sprawi, że jadłospis będzie nie tylko możliwy do zrealizowania, ale również bezpieczny.
Dietetyk weźmie pod uwagę również takie aspekty jak wiek, styl życia, rodzaj pracy, rodzaj aktywności fizycznej.
Zobacz także: https://namaste.com.pl/poznaj-sposoby-na-to-aby-szybko-schudnac/
Dieta możliwa do realizacji
Jedną z najważniejszych rzeczy w odchudzaniu jest przede wszystkim systematyczność. Jeżeli narzucimy sobie zbyt mocne tempo, zbyt mocno ograniczymy ilość kalorii, to raz, że nie będziemy mieli energii, dwa – nasz organizm zacznie się buntować, trzy – szybko się zniechęcimy i wrócimy do dawnego jadłospisu.
Dieta musi być ułożona w taki sposób, abyśmy nie odczuwali głodu, nie podjadali, byli zadowoleni ze smaku potraw, ich różnorodności, wielkości, ilości. Dieta ma również współgrać z naszym trybem życia. Innej diety będzie potrzebowała kobieta pracująca w biurze, inne specjalista wykonujący prace budowlane na zewnątrz.