Kuchnia opalana drewnem może spełniać dwie funkcje jednocześnie – może być używana do gotowania oraz do ogrzewania wnętrz. Jak działają takie kuchnie i w jakiej sytuacji warto zdecydować się na ich kupno?
Jak zbudowane są kuchnie na drewno z piekarnikiem?
Urządzenie takie jak kuchnia na drewno z piekarnikiem – https://keffner.pl/pl/c/Kuchnie-na-drewno/39 składa się z komory spalania, powierzchni do gotowania, a także z komory piekarnika. W kuchniach opalanych drewnem można gotować szeroką gamę potraw, w tym między innymi pizze, chleb, warzywa, gulasze i dania z grilla. Wysokie temperatury i promieniowanie wytwarzane przez ogień nadają niepowtarzalny smak daniom i dzięki temu mogą poprawić doznania kulinarne.
Jak działają kuchnie na drewno?
Aby obsługiwać kuchnię opalaną drewnem, konieczne jest rozpoczęcie od rozpalenia ognia w komorze spalania. Proces spalania generuje ciepło, które unosi się i krąży wokół strefy gotowania, dostarczając niezbędną do tego energię. Kuchnie opalane drewnem mają zwykle płaską powierzchnię do gotowania, często wykonaną z materiału ogniotrwałego, takiego jak kamień lub żeliwo. Ciepło promieniuje z komory spalania, przenosząc się na powierzchnię do gotowania, na której bezpośrednio na gorącej powierzchni można postawić garnki, patelnie lub inne naczynia kuchenne.
Dodatkowo kuchnie opalane drewnem wyposażone są w komorę piekarnika, w której można piec potrawy. Piekarnik jest zwykle umieszczony w pobliżu lub nad komorą spalania, umożliwiając przepływ ciepła do piekarnika w celu uzyskania odpowiedniej temperatury wewnątrz. Intensywność ciepła w kuchni opalanej drewnem można kontrolować, regulując przepływ powietrza i ilość spalanego drewna. Przepustnicę lub otwory wentylacyjne można regulować w celu regulacji dopływu tlenu, wpływając w ten sposób na szybkość spalania i moc cieplną.
Kiedy warto zdecydować się na kuchnię z piekarnikiem na drewno?
Dzisiaj kuchnie na drewno są coraz popularniejsze. Kiedy warto zdecydować się na zastosowanie tego rodzaju kuchni? Przede wszystkim warto wskazać, że gotowanie w kuchni opalanej drewnem wymaga czasu i wysiłku, ponieważ trzeba wtedy rozpalić i utrzymać ogień, czyli regularnie dostarczać do pieca ogień. Może nie być tak wygodne ani szybkie, jak w przypadku zwykłych kuchenek, dlatego ważne jest, aby wziąć pod uwagę czas i wysiłek, zanim wybierze się do domu kuchnię opalaną drewnem.
Również konieczne jest pamiętanie o kwestiach montażowych, ponieważ taka kuchnia musi być podłączona do wylotu kominowego, który będzie odprowadzał dym. Jednak podczas korzystania z kuchni opalanej drewnem w domu należy zapewnić odpowiednią wentylację, środki ostrożności oraz zgodność z lokalnymi przepisami i przepisami przeciwpożarowymi.